fbpx

Op naar het voorjaar in de boomgaard!

Hoe anders ziet onze wereld, ons dagelijks leven, er in een week uit! Het treft ons allemaal; over de actuele situatie met betrekking tot De Fruithoek houden wij u op onze homepage op de hoogte.

Maar ondertussen staat de natuur niet stil; de ontwikkelingen in de boomgaard gaan door. En hoe anders ziet ook de boomgaard er steeds na een week uit. In dit bericht blijven wij u wekelijks op de hoogte houden van de stand van zaken met betrekking tot de bloei.

Inhoudsopgave

Snoeien, snoeien, snoeien

Afgelopen maanden zijn we volop aan het snoeien geweest. Bij het snoeien wordt het overtollig hout weggehaald zodat de boom genoeg licht krijgt en later ook het fruit.

De natuur is vanwege het mindere koude weer iets vroeger dan vorig jaar, maar het is ons gelukt om alle bomen op tijd gesnoeid te krijgen. Ze zijn dus klaar voor het voorjaar en de groei en bloei.

5 maart

Op deze foto van vandaag kunt u de ontwikkeling in de boomgaard zien. De komende tijd laat ik u regelmatig zien hoe de ontwikkeling in de boomgaard verder gaat.

Fruitbedrijf Van den Berge bloei: 2020 1

12 maart

Op de 1e foto (van vorige week) en de 2e foto (van vandaag) ziet u nog geen duidelijk verschil in de ontwikkeling. Dit komt omdat het de afgelopen week kouder is geweest dan de week daarvoor.

Fruitbedrijf Van den Berge: bloei 2020 2

19 maart

Door het zonnige weer en de hogere temperatuur is de ontwikkeling de afgelopen week wat sneller gegaan dan de week ervoor. 

Fruitbedrijf Van den Berge: bloei 2020 3

26 maart

Afgelopen week was het ook qua weer om diverse redenen spannend. Zo zagen we wat luchtvochtigheid betreft waardes die bijna net zo laag waren als tijdens de hittegolf van 2019. Vooral in het zuiden en oosten van het land was de luchtvochtigheid op veel plaatsen tussen de 15 en 20 procent. Helaas bevordert deze droge lucht in combinatie met de kou de verspreiding van virussen.

Ook hebben we te maken gehad met relatief koude nachten, die we de hele winter niet hebben gezien. En dat maakt het voor ons als fruittelers tot extra spannende tijden. Want vorst kan behoorlijk schadelijk zijn voor in bloei staande fruitbomen en dus ook grote gevolgen hebben voor de aanstaande oogst. Dus we hopen dat het de komende week niet meer gaat vriezen. 

We sluiten positief af, want we zien het in de boomgaard steeds groener worden. En ook het begin van de bloesem is inmiddels zichtbaar.

Fruitbedrijf Van den Berge: bloei 2020 4

2 april

Vandaag ook weer een update hoe het er nu in de boomgaard uitziet. De afgelopen twee weken is het erg koud geweest maar de ontwikkeling is niet stil blijven staan. Op deze foto is het begin van de bloesem te zien.

Fruitbedrijf Van den Berge: Bloei 2020 5

9 april

We zijn weer één week verder, dus weer een nieuwe update van de boomgaard. De temperatuur is deze week behoorlijk gestegen en het is vandaag dan ook volle perenbloei. Dit is te zien aan het vallen van de eerste bloemblaadjes. 

Deze week laten we jullie ook nog meegenieten van de natuur in de boomgaard. Tijdens het werken in de boomgaard viel ons oog op deze schattige pasgeboren haasjes. 

Fruitbedrijf Van den Berge: Bloei 2020-6
Fruitbedrijf Van den Berge: Bloei 2020-haasjes

16 april

Inmiddels zit de eerste helft van de meteorologische lente er al weer op en het valt ons allemaal op dat deze heel zonnig is verlopen. Het blijkt dan ook de zonnigste periode van 1 maart tot half april ooit gemeten. Maar behalve erg zonnig is het inmiddels toch weer aardig droog aan het worden. Dus een bui regen is dan ook welkom voor de bomen! 

Voor nu dan even een laatste update van de perenbloei! De bloei is voorbij. Aankomende week zullen de laatste bloemblaadjes verdwijnen en zullen de vruchtjes gaan groeien. Over een aantal weken zal er een natuurlijke rui ontstaan. Dit houdt in dat de kleinste peertjes er vanzelf afvallen. 

Fruitbedrijf Van den Berge: bloei 2020-7