fbpx

Verse honing uit de streek

Fruitbedrijf Van den Berge: Zeeuwse honingHoning is een natuurlijke zoete substantie. De kleur, geur, smaak en consisentie van de honing wordt bepaald door de nectar van het soort bloem waar de bij de nectar uit heeft gezogen. De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems.

In winkeltje ‘De Fruithoek’ verkopen wij diverse (Zeeuwse) streekproducten waaronder verse honing van bijen uit de streek, geslingerd door imker Bas. De bijen worden uitgezet in de Wouwse Plantage of Oud Vossemeer. Deze honing heeft een lekkere smaak, maar hoe wordt honing nu precies gemaakt en hoe gaat dat honing slingeren nu eigenlijk? 

Honing beschikt over een aantal gezonde eigenschappen, maar wordt natuurlijk bovenal als voedingsmiddel gebruikt. Op veel manieren is honing in gerechten te gebruiken; wij delen hier graag enkele van onze recepten met honing met jullie. Maar eerst wat meer over het proces van honing maken.

Inhoudsopgave

Hoe wordt honing gemaakt?

Het verhaal achter het maken van honing is een verhaal van bloemetjes en bijen. Door hun aantrekkelijke kleuren en geuren worden bijen naar bloeiende bloemen gelokt. Uit deze bloemen zuigen de bijen de nectar op. Deze nectar bevat suiker en mineralen. Een werkbij (ook wel haalbij genoemd) zuigt zo veel nectar op totdat haar honingmaag vol zit. Denk niet dat dit al na een paar bloemen het geval is. Voor een volle honingmaag bezoekt een bij soms wel 150 bloemen. Doordat de bij een ventiel tussen de honingmaag en middendarm heeft, verhindert dat de vermenging van de nectar met de producten van de spijsvertering van de bij. Vanuit de speekselklieren worden door de haalbijen gelijk enzymen en goede bacteriën aan de nectar toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat meervoudige langere suikerketens worden afgebroken tot beter verteerbare enkelvoudige suikers.

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Eenmaal terug in de bijenkast, geeft de werkbij de nectar van mond tot mond door aan andere (jongere) bijen. Door de andere bijen wordt de nectar een paar keer doorgeslikt en worden er via het speeksel nog meer enzymen (zoals diastase, invertase en katalase) toegevoegd aan de nectar waardoor de suikerketens nog verder worden afgebroken tot beter verteerbare korte suikerketens

Vervolgens wordt deze combinatie van nectar met enzymen in de honingraat gespoten zodat het mengsel wordt opgeslagen in een cel van de honingraat. Door te gaan wapperen met hun vleugels zorgen de bijen ervoor dat het water uit de nectar verdampt. Dit maakt de nectar dikker en zorgt ervoor dat de honing uiteindelijk de juiste consistentie en rijpheid en een watergehalte van maximaal 20 procent heeft. Dit kan je met een refractometer meten.

Fruitbedrijf Van den Berge honing 6

Honing slingeren

Zodra de honing rijp is sluiten de bijen de cellen in de honingraat af met wasdekseltjes, de honing is dan verzegeld. Dit is ook het moment dat de imker aan de slag kan. De imker neemt de ramen uit de bijenkast en snijd de wasdekseltjes waarmee de cellen verzegeld zijn weg (dit wordt ook wel het ontzegelen van de ramen genoemd). Vervolgens worden de ramen met open raat in de honingslinger (een centrifuge) gehangen. Door de kracht van deze centrifuge wordt de honing uit de raten geslingerd. De leeg geslingerde honingramen worden weer teruggeplaatst in de bijenkasten.

Honing zeven

Voor het slingeren van honing heb je behalve een honingslinger ook een zeef, een ontzegelstelling, een ontzegelvork en een afsluitbare emmer nodig. Het is van belang dat je hygiënisch werkt. Na het slingeren wordt de honing nog gezeefd. Dit om ervoor te zorgen dat de laatste resten was worden tegengehouden. De honing loopt door een zeef in een emmer. Deze emmer moet zo snel mogelijk gesloten worden, omdat honing vocht onttrekt uit de omgeving. Honing die te veel vocht bevat (meer dan 20 %) kan gaan gisten en is minder lang houdbaar.

En dan nog even geduld

De honing blijft nog 1 à 2 dagen in de emmer staan. De onzuiverheden die naar boven komen drijven en vormen daar een soort schuimlaagje. Door hier een laagje plastic folie op te leggen blijft dit schuim aan de folie kleven en kan je zo de laatste onzuiverheden uit de honing verwijderen.

Gedurende ongeveer een week wordt er nu nog dagelijks door de honing geroerd. En dan wordt de honing tenslotte en gesteriliseerde potjes gedaan.

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Het kristalliseren van honing

Het is gebruikelijk dat honing na verloop van tijd gaat kristalliseren. Dat komt omdat het een zuivere stof is. En een zuivere stof die stil staat zal bij zijn kritieke temperatuur kristalliseren. De snelheid waarmee honing kristalliseert is vooral afhankelijk van de hoeveelheid druivensuiker in de honing. De ene honingsoort kristalliseert in fijne kristallen en de andere in grove. De kristallisatie zie je bij honing vaak onderin de pot. En deze kristallisatie is een teken dat de honing koud geslingerd is, met behoud van voedingsstoffen en mineralen.

Deze gekristalliseerde honing is nog gewoon eetbaar, maar dus wat klonterig en niet meer zo goed smeerbaar. Dit is op te lossen door het potje met honing in een pan met water te plaatsen en ‘au bain marie’ te verwarmen.

In de bijenkast heeft de honing een temperatuur van zo’n 35 graden Celsius. Bij verwarming boven de 37 graden Celsius worden de in de honing aanwezige enzymen vernietigd en gaan veel goede eigenschappen van de honing verloren. Dat is ook de reden dat honing pas op het laatste moment aan warme gerechten moet worden toegevoegd. En ook dat honing niet in de magnetron moet worden verwarmd.

Fruitbedrijf Van den Berge honing 7

Waarom honing gezond is?

Honing smaakt lekker, maar is daarnaast ook gezond. De enzymen van de bijen die in de honing terechtkomen weren bacteriën en schimmels. Hierdoor is honing een natuurlijk antibioticum. En de antioxidanten in honing beschermen je lichaam tegen vrije radicalen waardoor ze je algehele gezondheid versterken. Honing wordt direct in je bloed opgenomen.

Doordat honing hygroscopisch (ofwel wateraantrekkend) is neemt het vocht vanuit de lucht op. Om die reden werd honing vroeger gebruikt bij de behandeling van open wonden. Door deze wonden met honing te behandelen bleven ze langer vochtig en werden littekens voorkomen. Al in de Griekse oudheid werd door de atleten op de Olympische Spelen honing gebruikt om wonden te laten genezen.

Keelpijn kan je verhelpen door een drankje van honing en citroen. Doe in een beker evenveel eetlepels honing als citroensap, mix dit goed door elkaar en drink om de paar uur 1 eetlepel van dit drankje. De antibacteriële eigenschappen van honing helpen niet alleen de keel schoon te houden en de pijn te verzachten. Een theelepel honing is ook een goede remedie tegen hoesten.

Maar let wel: deze gezonde werking werkt alleen als je gebruik maakt van rauwe honing; wanneer honing verhit wordt tot boven de 37 graden Celsius verdwijnen daarmee ook de gezonde eigenschappen.

Wist je dat?

  • Fruitbedrijf Van den Berge honing 8Voor elke kilo honing zo’n vier kilo nectar nodig is?
  • Honing mogelijk ook kan helpen tegen diverse (huid)allergieën en mogelijk zelfs tegen hooikoorts?
  • Een bijenvolk jaarlijks zo’n dertig kilo honing produceert?
  • Honing gemiddeld 38% fructose, 31% glucose, 10 % andere suikers (zoals maltose en sacharose) en 17% water bevat? Voor de overige 4% bevat honing onder meer enzymen, mineralen, vitaminen, zuren, mangaan, ijzer en koper.  (bron: Wikipedia)
  • Honing erg licht verteerbaar is doordat de bijen het al ‘voorverteerd’ hebben?
  • Pure honing bederft nauwelijks doordat de concentratie water in honing erg laag is waardoor bacteriën weinig kans krijgen zich te ontwikkelen. Naar verloop van tijd kan de smaak van honing wel veranderen.
  • Honing ook kan helpen om sneller van je kater af te komen? Smeer na een avondje doorhalen een flinke hoeveelheid honing op je brood of cracker of meng het door je bakje yoghurt en je zal je snel een stuk fitter voelen. Door de honing is je lichaam namelijk sneller in staat om het alcoholgehalte in je bloed terug te dringen en de lage bloedsuikerspiegel te hertellen.
  • Als je niet kunt slapen het een goed idee is om warme melk met honing te drinken? De combinatie van warme melk met de honing werkt ontspannend en bevordert een goede nachtrust.

Recepten met honing

Honing is lekker als beleg op brood of een cracker of als zoetstof in thee of yoghurt. Maar is ook een prima ingrediënt in veel verschillende gerechten. Als je honing in warme gerechten gebruikt is het van belang deze pas op het laatste moment toe te voegen om zo alle voedingsstoffen te behouden.

Rijst met amandelen en honingyoghurt

Het voordeel van dit toetje is dat je het al een dag van te voren kunt maken.

Benodigdheden:
pan, koekenpan, 4 vormpjes

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 75 gram basmatirijst
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 8 gedroogde abrikozen
  • handjevol amandelen of 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 3 deciliter halfvolle yoghurt
  • 2 eetlepels honing

Bereidingswijze:

  • Kook in een pan de rijst met kaneelstokje en kruidnagels goed gaar.
  • Giet de rijst af en verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels. Laat de rijst vervolgens minimaal een uur afkoelen. Maak de rijst tussendoor af en toe los met een vork.
  • Laat ondertussen de abrikozen wellen en rooster de amandelen in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn. Laat deze vervolgens ook afkoelen.
  • Knijp de gelatine uit en meng dit met een garde door de room.
  • Snijd de abrikozen in stukjes en meng deze met 2 eetlepels van de amandelen door de afgekoelde rijst.
  • Meng de honing door de yoghurt.

Voor het serveren:
Verdeel het rijstmengsel over twee schaaltjes en schenk de yoghurt erover. Garneer met de rest van de amandelen.

Variatietip:
Vervang de gewone yoghurt eens door Griekse yoghurt.

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Honing mosterdsaus

Een lekkere saus voor bij bijvoorbeeld beenham, schnitzel

Benodigdheden:
(meng)kom, vershoudfolie.

Ingrediënten (voor 2 porties saus):

  • 2 eetlepels honing
  • 1,5 eetlepel mayonaise
  • 1,5 eetlepel Zeeuwse mosterd
  • 2,5 deciliter halfvolle yoghurt
  • citroensap
  • paprikapoeder
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Snijd de dille fijn en roer in een kom yoghurt, mosterd, honing en dille door elkaar.
  • Breng de dipsaus op smaak met zout en peper en zet deze vervolgens minimaal een uur afgedekt met folie in de koelkast.

Liever honing mosterd dressing?
Vervang de mayonaise dan door olijfolie.


Yoghurt-mosterddip met honing

Een lekkere dipsaus voor bij snackgroenten of chips.

Benodigdheden:
(meng)kom, vershoudfolie.

Ingrediënten (voor 1 portie dipsaus):

  • 1 takje dille
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2,5 deciliter halfvolle yoghurt
  • 1 eetlepel honing
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Snijd de dille fijn en roer in een kom yoghurt, mosterd, honing en dille door elkaar.
  • Breng de dipsaus op smaak met zout en peper en zet deze vervolgens minimaal een uur afgedekt met folie in de koelkast.

Voor het serveren:
Laat de dipsaus op kamertemperatuur komen en serveer deze bij de snackgroenten en/of chips.

Regenboogwortelen met honing

Lekker bij een visgerecht, maar bijvoorbeeld ook bij een gebakken kipfilet.

Benodigdheden:
dunschiller en hapjespan

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 800 gram regenboogwortelen
  • 200 milliliter water
  • 20 gram boter
  • 1 à 2 eetlepels honing
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Schrap de wortelen met een dunschiller.
  • Laat de boter smelten in de pan en leg vervolgens de wortelen in de pan.
  • Voeg het water toe, doe een deksel op de pan en laat de wortelen in circa 20 minuten op zacht vuur gaar stoven.
  • Voeg de honing toe, roer dit goed door de wortelen en laat het resterende vocht grotendeels verdampen.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de regenboogwortelen met honing in een schaal of schep ze rechtstreeks op de borden.

Honingkip met gebakken aardappelen, citroen en rozemarijn

Fruitbedrijf Van den Berge honing 7Lekker bij een visgerecht, maar bijvoorbeeld ook bij een gebakken kipfilet.

Benodigdheden:
pan, braadpan

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 gram kipfilet
  • 750 gram aardappelen
  • 1 citroen
  • 5 gram verse rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • 20 milliliter olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen en kook ze circa 5 minuten.
  • Snijd de kipfilet in blokjes en hak het knoflookteentje fijn.
  • Laat de aardappelen even afkoelen en snijd ze vervolgens in blokjes.
  • Was de citroen en snijd deze in tweeën. Snij een halve citroen in plakjes.
  • Verhit de olijfolie in de braadpan en bak hierin de aardappelblokjes samen met de plakjes citroen goudbruin.
  • Voeg kipfiletblokjes, knoflook en rozemarijn toe aan aardappelblokjes en bak het geheel, onder af en toe roeren, gaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Pers de andere citroenhelft uit boven de pan en voeg ook de honing toe. Meng alles nog even goed door elkaar.

Lekker met wortel of een frisse salade.

 

Palingsalade

Deze gezonde salade met verrassende combinatie van ingrediënten is lekker als lunch.

Benodigdheden:
snijplank, mengkom, platte schaal

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 150 gram gerookte palingfilet
  • 50 gram Hollandse garnalen
  • 75 gram ijsbergsla
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 gele paprika
  • 3 stengels lente ui
  • 2 sneetjes roggebrood
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels honing
  • peper

Bereidingswijze:

  • Snijd de gerookte paling in stukjes.
  • Snijd de paprika en komkommer in blokjes en snijd de lente ui in ringen.
  • Snijd de sneetjes roggebrood in stukjes.
  • Meng de mayonaise met honing en peper door de ijsbergsla.
  • Verdeel de ijsbergsla over de schaal en verdeel vervolgens de paprika, komkommer en ui hierover.
  • Vervolgens verdeel je paling en garnaaltjes over de salade.
  • Maak de salade af met de stukjes roggebrood.

 

Muffins met banaan en honing

Fruitbedrijf Van den Berge honing 9Deze muffins zijn niet alleen lekker als tussendoortje, maar kunnen zelfs als ontbijt.

Benodigdheden:
muffinvorm, mengkom, staafmixer, steelpan en zeef

Ingrediënten (voor 12 muffins):

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 50 gram boter
  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 12 walnoten
  • 150 milliliter halfvolle melk
  • 3 à 4 eetlepels honing
  • 2 theelepels kaneel

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Pureer de bananen met een staafmixer.
  • Smelt de boter in een steelpan en roer de gesmolten boter samen met de honing door de bananenpuree.
  • Klop de eieren los en meng deze ook door de puree.
  • Roer de melk door het bananenmengsel.
  • Zeef boven een mengkom het bakmeel met het bakpoeder en de kaneel.
  • Schep de bananenpuree door het droge mengsel en vul de ingevette muffinholtes met dit mengsel.
  • Hak de walnoten in stukjes en verdeel deze over het mengsel.
  • Zet de muffinvorm in het midden van de oven op het rooster en bak de muffins in circa 25 minuten gaar.
  • Haal de muffins na 5 minuten uit de vorm.

Let op:
De muffins zijn niet lang houdbaar dus snel opeten maar.

 

Fruitige havermoutmuffins

Fruitbedrijf Van den Berge honing 10Lekker als tussendoortje, maar ook bij het ontbijt.

Benodigdheden:
mengkom, muffinvorm

Ingrediënten (voor 8 muffins):

  • 200 gram havermout
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 100 gram blauwe bessen
  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • handjevol walnoten of pecannoten
  • 250 milliliter Griekse yoghurt
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels honing

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Prak de bananen in een diep bord.
  • Meng de geprakte banaan met de andere ingrediënten.
  • Vet de muffinvormpjes in en schep het beslag vervolgens in de vormpjes.
  • Bak de muffins in circa 25 minuten goudbruin.

Zoals jullie hebben gemerkt is honing in veel verschillende gerechten als ingrediënt te gebruiken. Voor de liefhebber hieronder nog enkele simpele ideeën voor ontbijt, lunch, dessert of tussendoortje met honing erin:

  • stokbrood of pistolet met brie of geitenkaas met daaroverheen wat honing, plakjes appel, walnoten of pecannoten en dan nog wat honing als topping;
  • Griekse yoghurt met walnoten en honing;
  • kwark met gemengd fruit en honing;
  • bladerdeeghapjes met geitenkaas, honing en tijm;
  • lekker na een herfstwandeling: drankje van warme melk met kaneel, wat vanille-aroma en honing

Zoals u ziet zijn er genoeg lekkere dingen te maken van verse honing. Zin om zo’n lekker recept te maken of wilt u gewoon (groene) thee met honing drinken? Kom dan naar winkeltje ‘De Fruithoek’ voor heerlijke honing! 

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!