fbpx

Peren

Ons fruitbedrijf heeft zich de laatste jaren meer en meer toegelegd op de teelt van peren. 

Zowel in als buiten Europa worden peren al vele duizenden jaren geteeld en gegeten. Een peer is niet alleen erg lekker, maar door de vele vezels ook een gezonde vrucht. Verderop lezen jullie meer gezondheidsvoordelen van peren. Ook delen wij wat wetenswaardigheden over peren en enkele van onze recepten. Niet alleen recepten met handperen, maar ook een lekker nagerecht met stoofperen. We beginnen hieronder met wat uitleg over de verschillende perensoorten. 

Peren in De Fruithoek
Perensoorten
Triomphe de Vienne
Conference
Doyenné du Comice
Gieser Wildeman
Hoe gezond zijn peren?
Wist je dat over peren?
Recepten met peren

Peren in De Fruithoek

Aangezien wij ons als fruitbedrijf voornamelijk bezighouden met de perenteelt, verkopen wij natuurlijk onze eigen vers geteelde peren, zowel in onze verkoopstand als in winkeltje ‘De Fruithoek’. Peren zijn bijna gedurende het hele jaar verkrijgbaar, maar dat telt zeker niet voor elke perensoort. Hieronder is te lezen welke perensoorten wij verkopen en in welke periode deze te koop zijn. 

Behalve de verse hand- en stoofperen verkopen wij in De Fruithoek ook perensap, één van de favoriete sappen voor veel klanten. Daarnaast hebben wij perenstroop en, in de periode, ook kant-en-klare stoofperen te koop. 

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Perensoorten

Er zijn wereldwijd zo’n 3000 verschillende perenrassen. In 1640 werden er nog maar zo’n 60 perenrassen beschreven, maar in 1860 waren dat er al 850. Vooral enkele Belgische en Franse cultivators zorgden in die periode voor een sterke vermeerdering van het aantal soorten. Telers blijven altijd proberen nieuwe rassen te ontwikkelen. Hieronder leest u meer over de perensoorten die wij telen en verkopen.

Triomphe de Vienne

Fruitbedrijf Van den Berge: Fruithoek Triomph de VienneDe Triomphe de Vienne is een behoorlijk grote handpeer met een mooie lange vorm. Deze peer heeft een groene grondkleur. Het vruchtvlees heeft een robuuste structuur en is helderwit van kleur. Deze handpeer is enorm sappig en heeft een zoete smaak met een licht aroma. Deze smaak komt het beste tot zijn recht op kamertemperatuur. Dus voor consumptie uit de koelkast halen en even op temperatuur laten komen. Heerlijk om zo uit de hand te eten als tussendoortje, maar ook prima te verwerken in een frisse fruitsalade of voor in de yoghurt. 
De Triopmhe de Vienne wordt geplukt rond half augustus en is dan ook gelijk verkrijgbaar. Deze zomerpeer is slechts een paar weken te koop. 

Conference

Fruitbedrijf Van den Berge_Onze perensoorten_ConferenceDeze peer heeft een groene grondkleur. Wanneer deze grondkleur geel is dan is deze in een vrij gevorderd stadium van rijping. Als het vruchtvlees bij doorsnijden weliswaar hard is, maar wel flink vochtig, dan zijn de peren optimaal voor de liefhebbers van harde peren. Als het vruchtvlees nog groen-wit is, maar wel zacht, dan is de peer optimaal voor liefhebbers van zachte smaakvolle peren. Zodra het vruchtvlees vervolgens door kleurt naar geel-groen, dan is de peer overrijp en niet langer smaakvol. 
Deze peer is verfrissend en dorstlessend. Heerlijk om uit de hand te eten. Ook zeer goed te gebruiken voor in een lekkere perentaart.
De Conference wordt geplukt in september en is dan ook gelijk te koop. Deze sterke peer is tot uiterlijk eind juni verkrijgbaar.

TIP: Leg peren niet direct allemaal op de fruitschaal, want dan worden ze te snel rijp. Bewaar de overige vruchten op een koele plaats in huis, garage of schuur. Of in de koelkast.

Doyenné du Comice

Fruitbedrijf Van den Berge: Onze perensoorten DoyenneDeze peer is na de Conference het meest geteelde (hand)perenras in Nederland.
De Doyenné du Comice is geel van kleur en heeft roodbruine spikkels en vlekken.
Het roomwitte vruchtvlees smelt op de tong. De peer is friszoet van smaak, zeer sappig en vol aroma. Heerlijk om uit de hand te eten en is ook zeer lekker in een salade of in crumble.
Deze peer wordt ook in september geplukt en is dan ook gelijk te koop en verkrijgbaar tot uiterlijk eind februari.

Gieser Wildeman

Dit is een stoofpeer. De Gieser Wildeman is klein en bruingeel van kleur. Fruitbedrijf Van den Berge_Onze perensoorten_Gieser Wildeman
Het vruchtvlees is iets zoet en heeft korrelig vruchtvlees. Deze stoofpeer wordt na het koken rood van kleur.
De Gieser Wildeman wordt ook in september geplukt en is vanaf dan ook te consumeren en is tot en met uiterlijk eind maart te koop. 

 

Hoe gezond zijn peren?

Peren kunnen helpen om infecties te bestrijden of, beter nog, te voorkomen. Zij bevatten namelijk een grote hoeveelheid vitamine C en ook koper en versterken daarmee je weerstand tegen griep en verkoudheid. 

Deze vitamine C en koper zorgen er, samen met de ook in peren aanwezige vitamine K, voor dat je beschermd wordt tegen vrije radicalen. Hierdoor zullen huidcellen minder snel beschadigen en krijg je minder snel rimpels.

Daarnaast bevatten peren ook veel kalium en dat is goed om de bloeddruk te reguleren. 

Verder is het voor zwangere vrouwen aan te raden om tijdens de zwangerschap regelmatig een peer te eten. Peren bevatten namelijk veel foliumzuur en dat beschermt het ongeboren kind tegen aangeboren afwijkingen.

Calorieën peer

Een peer bevat maar weinig calorieën, namelijk 124 kCal. Peren bevatten veel vezels en dat is niet alleen goed voor de stoelgang en de spijsvertering, maar helpt ook tegen diarree. Bovendien zorgen deze vezels, samen met de aanwezige flavanolen en anthocyanen, voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat deze in peren aanwezige stoffen de insulinegevoeligheid verhogen.

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Wist je dat over peren?

  • Als de steel van de peer wat slapper wordt, is de peer goed rijp.
  • De bloesem van perenbomen is wit zoals ook zichtbaar in één van de foto’s in de slider van onze website.
  • Peren maken (net als appels) deel uit van de familie van de roos.
  • In tegenstelling tot appels kleuren en rijpen peren verder als ze van de boom af zijn. Ze kunnen daarom achter elkaar door geplukt worden.
  • Een perenboom kan zo’n 100 jaar oud worden, maar meestal worden de bomen door de telers na zo’n 25 jaar vervangen.
  • Pomologie (ook wel ooftkunde genoemd) is de leer van het fruit/ de vruchten. In Nederland is het geen afzonderlijke wetenschap meer, maar wel een onderdeel van studies als levensmiddelentechnologie en fruitteelt.
  • China is de grootste producent van peren. Verder is het, naast ook nog de Verenigde Staten, vooral Europa waar peren geteeld worden. Behalve in Nederland worden ook in onder meer België, Duitsland, Polen, Frankrijk en Italië peren geproduceerd.
  • Een peer bevat 16% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels.
  • De reden dat veel (vroegere) perensoorten het woord ‘beurre’ bevatten (denk aan Beurré Hardy) is dat de textuur van de peer zo zacht is als boter.

Recepten met peren?

Peer-kaneel smoothie

De combinatie van peer, kaneel en vanille is verrassend lekker!

Benodigdheden:
blender

Ingrediënten (voor 2 smoothies):

  • 2 handperen (bijvoorbeeld Conference)
  • zakje vanillesuiker
  • eventueel 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 eetlepel kaneelpoeder
  • 500 milliliter melk

Bereidingswijze:

  • Schil de peren en verwijder het klokhuis.
  • Pureer ze in de blender met een beetje melk.
  • Voeg de vanillesuiker, eventueel de basterdsuiker, overige melk en kaneel toe. Pureer tot een gladde massa.

Variatietip:
Het is ook goed mogelijk om deze smoothie met yoghurt in plaats van melk te maken. In dit geval gebruik je een combinatie van vanilleyoghurt en gewone magere of halfvolle yoghurt. Hierbij voeg je dan geen (vanille)suiker meer toe, maar alleen nog het kaneel en de peren.

Peer-honing smoothie

Een verrassend lekkere smoothie!

Benodigdheden:
blender

Ingrediënten (voor 1 à 2 smoothies):

  • 2 handperen (bijvoorbeeld Doyenné du Comice)
  • 1 eetlepel honing
  • stukje gember
  • 1 banaan
  • 100 milliliter melk

Bereidingswijze:

  • Schil de peren en verwijder het klokhuis.
  • Pureer ze in de blender met een beetje van de melk.
  • Voeg de honing, gember, banaan en overige melk toe. Pureer tot een gladde massa.

Andijvie met biet en peer

Een lekker en makkelijk gerecht voor als er eters komen, want je kunt dit gerecht prima een aantal uur van tevoren maken. Dan trekt bovendien de smaak van de dressing er lekker in. Mocht je de voorkeur geven aan warme aardappeltjes, dan kun je die kort voor het eten bakken en erdoor mengen. 

Benodigdheden:
mengkom, koekenpan en wok (of nog een koekenpan).

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 handperen (bijvoorbeeld Doyenné du Comice)
  • 400 gram andijviereepjes
  • 2 rode bieten, gekookt
  • 400 gram aardappelblokjes
  • 250 gram hamblokjes
  • 4 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • paar stengels verse bieslook
  • wat boter om in te bakken
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Verhit de olie in de wok (of koekenpan) en bak hierin de aardappelblokjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  • Doe de boter in de (andere) koekenpan en bak hierin de hamblokjes, al omscheppend, lekker knapperig.
  • Doe de yoghurt en mayonaise in een kom en roer glad. Knip hierboven de bieslook in kleine stukjes.
  • Snijd de gekookte bieten in blokjes.
  • Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in plakjes.
  • Meng aardappels, andijvie, biet en hamblokjes met de dressing en schep op vier borden. Verdeel hier als laatste de plakjes peer over.

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Peer-chocolade taart

Peer en chocolade zijn een prima combinatie. En met die combinatie kan je samen deze fantastische taart maken.

Benodigdheden:
Springvorm (circa 24 centimeter doorsnee), steelpan en grote pan (voor au-bain-marie), nog een steelpan, zeef, spatel en mengkom.

Ingrediënten (voor 1 taart):

  • 3 handperen (Conference en/of Doyenné du Comice), in totaal ongeveer 600 gram
  • 1 reep pure chocolade (liefst minimaal 70% cacao)
  • handjevol hagelslag
  • 1 eetlepel cacao
  • 300 gram suiker (opdelen in een portie van 100 gram en een portie van 200 gram)
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 eieren + 2 eiwitten
  • 100 gram boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
  • Smelt de boter in een steelpan en laat deze een beetje afkoelen.
  • Vet een springvorm in met wat van de olijfolie en bestrooi deze met een beetje van de 200 gram suiker.
  • Breek de chocoladereep in stukjes, voeg hier de rest van de olijfolie aan toe en smelt deze au-bain-marie (dus in een steelpan boven de grote pan met heet water).
  • Klop de eieren romig samen met de rest van de 200 gram suiker en een snufje zout.
  • Roer de vloeibare boter en vloeibare chocolade door het eiermengsel heen.
  • Meng de bloem, de cacao en het bakpoeder, zeef het boven de boterchocolade saus en spatel het er voorzichtig doorheen. 
  • Schep het beslag in de taartvorm en leg de peren hierop.
  • Zet de taart in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze allereerst 15 minuten.
  • Klop intussen de twee eiwitten stijf met wat zout. Strooi tijdens het kloppen geleidelijk de 100 gram suiker erbij.
  • Strijk het eiwit na de eerste 15 minuten baktijd luchtig over de taart.
  • Verdeel de hagelslag hierover en bak de taart nog ongeveer 30 minuten (totale baktijd is dus ongeveer 45 minuten).
  • Laat de taart 10 minuten afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.

Peer met pecorino

Peer met pecorino is een klassiek dessert in midden-Italië. Het zoetsappige van de peer smaakt goed met de zoute pecorinokaas. Peren combineren sowieso goed met diverse kaassoorten als brie, geitenkaas, gorgonzola en mascarpone.

Benodigdheden:
pan, rasp, pers en schuimspaan.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 3 (net niet rijpe) handperen (Conference of Doyenné du Comice)
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels honing
  • 50 gram walnoten (gehakt)
  • 1,5 deciliter rode wijn
  • 40 gram pecorinokaas (stukje) + 40 gram parmezaanse kaas (stukje)

Bereidingswijze:

  • De schil van de sinaasappel wassen, drogen en raspen. Vervolgens de sinaasappel halveren en uitpersen.
  • Schil de peren, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en sprenkel het citroensap erover.
  • Sinaasappelsap met rasp, honing en wijn in de pan doen en aan de kook brengen.
  • Leg vervolgens de peren in dit vocht en verwarm deze circa 5 minuten op laag vuur. Laat de peren in eigen vocht afkoelen.
  • Haal de afgekoelde peren met een schuimspaan uit het vocht en verdeel ze in het midden op de borden. 
  • Vocht gedurende 5 minuten op hoog vuur laten inkoken. 
  • Ondertussen pecorino boven peren schaven en walnoten erover strooien.
  • Schep tenslotte op elk bord 1 eetlepel van het vocht langs de peren met pecorino.

Stoofpeertjes met hangop

Stoofpeertjes zijn niet alleen lekker om koud of warm bij het hoofdgerecht te eten, maar kunnen ook een prima basis bieden voor een toetje. Laat je verrassen door de combinatie met de hangop.

Benodigdheden:
schone theedoek, vergiet, pan en schuimspaan.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kilo stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 1 liter volle yoghurt
  • 150 milliliter rode port of rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 centimeter verse gemberwortel, in plakjes

Bereidingswijze:

  • Bekleed een vergiet met een schone theedoek en laat de yoghurt in 2-3 uur goed uitlekken hierin. 
  • Schil de peren, halveer ze en snijd de klokhuizen eruit. 
  • Was de peren, doe ze in een pan en voeg wat water toe (niet te veel). Breng aan de kook, voeg de port of wijn toe en leg vervolgens het kaneelstokje met de kruidnagels en de gemberplakjes ertussen.
  • Kook de peertjes met het deksel op de pan in 3 à 4 uur zachtjes gaar. Neem ze vervolgens met een schuimspaan uit het vocht en verdeel ze over vier schaaltjes.
  • Laat het vocht op hoog vuur inkoken tot een mooie siroop.
  • Schep op de peertjes een flinke lepel hangop (uitgelekte yoghurt) en schenk hier wat van de siroop over.

Variatietip:
Gebruik 200 milliliter rode bessensap (en eventueel 100 gram kristalsuiker of perensuiker) in plaats van rode port of rode wijn.
Het is ook mogelijk om de hangop te vervangen door vanille- of kaneelijs.