fbpx

Pannenkoeken

Fruitbedrijf Van den Berge: Pakket Pannenkoeken en meerPannenkoeken worden wereldwijd, en zeker ook in Nederland, veel gegeten.

In ‘De Fruithoek’ verkopen wij behalve fruit en sappen ook (streek)producten waaronder meel van de molen. Populair is daarbij het meergranen pannenkoekenmeel. Voor op de pannenkoeken verkopen wij verschillende jammen en stropen en het ‘Pakket Pannenkoeken en meer’ is een populair cadeaupakket dat wij vaak verkopen.
Aan de Meergranen pannenkoekenmix die wij verkopen moet nog worden toegevoegd:

 • 4 eieren
 • ca 1 liter melk
 • boter of margarine om in te bakken

De bereiding van deze meergranen pannenkoeken is als volgt:
Klop de eieren los en roer de pannenkoekenmix er beetje voor beetje doorheen. Voeg ook de melk in delen toe tot er geen klontjes meer in het beslag zitten. Laat het beslag nog even rusten. Smelt wat boter in een hete koekenpan en giet er met een soeplepel het beslag in. Laat dit uitvloeien en bak de pannenkoeken aan beide kanten bruin.

TIP: Zelf vinden wij het lekker om in het beslag nog kaneel en geraspte appel (het liefst Elstar) toe te voegen. Dit geheel naar eigen smaak toevoegen. Voor ons is dit echt smullen!!

De geschiedenis van de pannenkoek

De pannenkoek wordt al eeuwenlang gegeten. Er zijn zelfs maar weinig gerechten zo oud als de pannenkoek. Als we afgaan op archeologische ontdekkingen zouden ze zelfs in de prehistorie al pannenkoeken gebakken hebben. De basis ingrediënten (melk, meel en eieren) zijn natuurlijk ook al heel lang verkrijgbaar.

Het is niet te zeggen wie of welk volk het recept van de pannenkoek heeft bedacht. Eigenlijk kan je wel bijna stellen dat de pannenkoek op elk werelddeel afzonderlijk is uitgevonden. De oude Grieken kenden een soort pannenkoek onder de naam ‘teganites’. Door de oude Romeinen werden ze Alita Docia (ofwel ‘wat zoetigs’) genoemd. Melk, meel en eieren werden door elkaar gemengd en gebakken, waarbij er soms honing en/of fruit aan het basisbeslag werd toegevoegd.

Het lijkt erop dat het recept van de pannenkoek uiteindelijk ergens in de loop van de 12e eeuw door Kruisvaarders vanuit China en Nepal naar Europa is gebracht. In die tijd waren het eigenlijk meer koeken gemaakt van boekweitmeel. Het recept van deze pannenkoeken bestond uit boekweitmeel, water, melk, gesmolten boter en wat bloem; dit recept wordt nu nog gebruikt voor de Franse ‘crêpes’. In de loop van de tijd werden er wisselende ingrediënten gebruikt; behalve boekweitmeel, ook maïsmeel en aardappelen. En in de loop van de geschiedenis zijn er vele verschillende vormen en smaken van de pannenkoek bedacht.

Het bakken van de pannenkoeken gebeurde vroeger op stenen en in ovens.

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Wereldwijde bekendheid

De pannenkoek is overal ter wereld bekend, met overal ongeveer dezelfde ingrediënten en bereidingswijze. Waar ter wereld je ook heen gaat, er is altijd wel een pannenkoek in de één of andere vorm te vinden. Al kunnen dikte en structuur wel behoorlijk van elkaar verschillen.

De oorspronkelijke bewoners van Amerika, indianen, hadden al hun eigen versie van de pannenkoek, de ‘Nokehick’ wat vrij vertaald ‘geen koek’ betekent. Vervolgens introduceerden de Nederlanders in de 18e eeuw de boekweit cake in Amerika. Rond 1750 werd de Hoecake – zo genoemd omdat deze werd gebakken op een soort platte schep ofwel ‘Hoe blade’ – erg populair bij de Amerikanen. En de Amerikanen kennen nu natuurlijk de American Pancake, een wat dikkere koek met veel bakpoeder toegevoegd aan het beslag waardoor ze een luchtige structuur krijgen.

In Indonesië hebben ze het over ‘serabi’, in Japan over ‘okonomiyaki’ en in Nepal heten ze ‘chataamari’, terwijl ze in India zo’n beetje per regio een speciale pannenkoekvariant hebben (van ‘dosa’ tot ‘neer dosa’ en van ‘appam’ tot ‘uttapam’).

Dichterbij huis kennen ze in Oostenrijk de ‘palatschinke’ en in Tsjechië de ‘palacinka’. En misschien wel het meest bekend zijn de Franse, superdunne crêpes. Ook in Engeland hebben ze het over crêpes, terwijl de Schotten ze Ulster noemen. In Scandinavische landen houden ze echt van zoete pannenkoeken met vruchtenjam en vaak ook slagroom.

En het leuke is ook dat alle landen zo hun eigen gewoonte hebben rondom het eten van de pannenkoeken. Ze worden gegeten als ontbijt (Amerikaanse pancakes), in repen in of bij de soep (Duitse Pfannkuchen), als lunch of diner (in onder meer Nederland) of voornamelijk als nagerecht (in Australië).

Een paar recepten

Basis pannenkoekenrecept

Fruitbedrijf Van den Berge: pannenkoeken 5Ingrediënten:

 • 250 gram bloem 
 • 2 eieren
 • Snufje zout
 • 500 ml melk
 • Boter om te bakken

Bereidingswijze:

Doe de bloem en het zout in een kom. Voeg de 2 eieren toe en daarna de overige ingrediënten. Giet dan de melk erbij en mix het geheel met een mixer totdat u een vloeibaar beslag krijgt. 
Zet de pannenkoekenpan  op redelijk hoog vuur en laat deze goed warm worden. Neem dan een klein klontje boter en laat dat smelten in de pan. Neem met een soeplepel wat pannenkoekenbeslag en giet dat in het midden van de koekenpan. Draai dan de koekenpan wat rond en op en neer zodat het beslag over de hele bodem verdeeld wordt. 
Als de bovenkant van de pannenkoek droog is dan is het tijd om de pannenkoek om te draaien. De onderkant zou dan lichtbruin moeten zijn. Met een spatel kun je de pannenkoek omdraaien en dan nog even de andere kant lichtbruin laten worden. Deze kant gaat sneller dan de eerste kant. 
Als de pannenkoek klaar is dan laat je hem op een bord glijden en begin je met de volgende pannenkoek. Zo ga je verder tot al het pannenkoekenbeslag op is. 

Dit is voor ongeveer 10 pannenkoeken, maar dit hangt ook van de grote van de pan af en hoe dik je de pannenkoeken maakt.

TIP: In plaats van boter kun je ook steeds de pan invetten met olijfolie. Is misschien nog wel iets gezonder.

Recept Hollandse pannenkoeken

Ingrediënten:

 • 250 gram bloem
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels suiker
 • 400 ml karnemelk
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 4 theelepels bakpoeder
 • Beetje zout
 • Zonnebloemolie
 • Vers fruit
 • Poedersuiker
 • Slagroom

Bereidingswijze:

Doe de bloem, het bakpoeder, zout, suiker en vanillesuiker in de kom. Schenk de karnemelk erbij en meng dit door elkaar heen. Roer een voor een de eieren door het beslag. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak van het beslag de pannenkoeken. Draai een keer om en laat nog even doorbakken. Serveer met vers fruit, poedersuiker en eventueel slagroom. Eet smakelijk!

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Tips voor goed gebakken pannenkoeken

Het lijkt zo simpel, pannenkoeken bakken, maar toch kan er nog behoorlijk wat misgaan (over waarom de eerste pannenkoek vaak mislukt en hoe je dit kunt voorkomen lees je verderop meer). Met het opvolgen van (enkele van) onderstaande tips mislukken jouw pannenkoeken nooit meer! 

 • Meng je beslag in een blender zodat het helemaal klontvrij is.
 • Voor een extra glad beslag kan je een scheutje olijfolie door het beslag mengen. Dit voorkomt ook gelijk dat je pannenkoeken aanbakken.  
 • Gebruik zelfrijzende bloemen maak je beslag ruim van tevoren. Laat je beslag eerst minimaal een uur rusten in de koelkast – sommigen maken het beslag zelfs al een dag van tevoren – voor je de pannenkoeken gaat bakken. Het beslag is dan beter gemengd en dit verbetert de structuur van de pannenkoek. Hierdoor worden je pannenkoeken echt veel lekkerder!
 • Voor extra luchtige pannenkoeken vervang je (een deel van) de melk door bier of karnemelk.
 • Voeg voor een nog lekkerdere smaak een zakje vanillesuiker en/of wat kaneel toe aan het beslag.
 • Zorg dat je het vet (bij voorkeur (room)boter) gelijkmatig verdeelt over de volledige bodem van de pan en laat deze eerst goed heet worden voordat je begint met bakken.
 • Als je aan het bakken bent draai je de pannenkoek steeds pas om als de bovenkant volledig gestold is (dat is het geval als de bovenkant niet meer vloeibaar is en de randjes bruin beginnen te kleuren).
 • Mochten de pannenkoeken tijdens het bakken te snel aanbakken dan is het zaak de temperatuur iets te verlagen.

Waarom de eerste pannenkoek die je bakt (bijna) altijd mislukt

De eerste pannenkoek die je bakt van je beslag is er meestal eentje voor de hond. Hij is nog maar wat flets van kleur en breekt in stukjes. Hoe komt dat toch?

De juiste temperatuur

Waarschijnlijk is de koekenpan die je gebruikt dan nog niet heet genoeg. En om het beslag niet aan de pan te laten kleven moet de pan die je gebruikt heet genoeg zijn. Al moet de pan ook weer niet te warm zijn.

Een simpel testje om te merken of je pan de juiste temperatuur heeft is om een paar druppels water in de pan te laten vallen. Wanneer deze rustig verdampen is de pan nog niet heet genoeg. Gaat het water in kleine druppeltjes door de pan, kan je starten met bakken.

De pan die je gebruikt

Volgens Edwin Veneman – in 2011 winnaar van het NK pannenkoeken bakken – is de pan die je gebruikt heel belangrijk. Dit moet namelijk een pan zijn die je alleen maar gebruikt om pannenkoeken te bakken en (tussendoor) dus nergens anders voor. Hoe schoon de pan op het oog ook lijkt kan het beslag dan namelijk toch blijven plakken aan achtergebleven restjes (van bijvoorbeeld aardappel of vlees). En je mag bij het schoonmaken van deze exclusieve pannenkoekenpan nooit afwasmiddel gebruiken, maar alleen heet water.

Als je deze tips van Edwin Veneman opvolgt zou er geen enkele pannenkoek meer mislukken, dus ook de eerste niet!

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Pannenkoeken in de lucht gooien en weer opvangen?

Net als met veel dingen, kun je ook dit leren via het principe ‘oefening baart kunst’.

Belangrijk is dat je ervoor moet zorgen dat de pan goed heet is en je genoeg vet gebruikt, zodat de pannenkoek goed kan glijden en niet blijft plakken. Doe het beslag in de pan en wacht tot de bovenkant van je pannenkoek volledig gestold is. Dit is je moment! Geef de pan een snelle zwiep alsof je van je af schept en trek de pan dan gelijk weer terug.

Oefen net zo lang totdat je pannenkoeken door de lucht gaan en weer omgekeerd in de pan belanden.

Zijn pannenkoeken gezond?

Bij gebruik van witte bloem zitten er in het beslag behalve de eieren eigenlijk geen gezonde voedingsstoffen. Maar als je ze met niet al te veel vet bakt, olijfolie toevoegt en meergranen of volkoren meel gebruikt zijn pannenkoeken eigenlijk best een gezonde maaltijd. Al is het antwoord op de vraag of pannenkoeken gezond zijn natuurlijk ook vooral afhankelijk van wat je erop eet. Eet je ze met groenten erop, vers fruit of met veel vette en zoete dingen?

Heel veel variatie in pannenkoeken

Om eens een hele andere pannenkoek te maken is om iets toe te voegen aan het beslag. Denk bijvoorbeeld aan spekpannenkoeken. Het recept blijft hetzelfde alleen komt er nu nog spek bij. Je koopt plakjes ontbijtspek. Je legt 2 á 3 plakjes ontbijtspek in de koekenpan en giet het beslag er overheen en bakt de pannenkoeken. Ook kun je ervoor kiezen om het spek in stukjes te snijden en door het beslag te mengen. Andere mogelijkheden zijn appel (raspen of schijfjes), geraspte kaas, rozijnen, ham, geraspte chocoladereep of sinaasappellikeur. Natuurlijk niet alles tegelijk maar per keer!

Of bijvoorbeeld een pizzapannenkoek. De pannenkoek dan bestrijken met tomatensalsa en te beleggen met bijvoorbeeld kaas, salami, tonijn of wat je lekker vindt. Dan een paar minuten in een voorverwarmde oven totdat de kaas gesmolten is. 

En wat denk je van een bananenpannenkoek. Je legt dunne plakken banaan in de lengte voor of na het gieten van het beslag in de pan mee laat bakken.

Kant en klare pannenkoeken

Nog simpeler zijn de voorgebakken en vacuümverpakte pannenkoeken. Deze kun je uit de verpakking halen en in de magnetron of koekenpan opwarmen. Echt wel een andere smaak dan zelfgebakken maar ook hier zitten best lekkere tussen. 
Maar zelf bakken is toch lekkerder!

De pan

Een goede koekenpan voor het bakken van de pannenkoeken is erg belangrijk. Er zijn verschillende pannen voor het bakken van pannenkoeken, namelijk:

De koekenpan

Het fijnst is dat deze pan een antiaanbaklaag heeft. Ook een gladde bodem is heel erg makkelijk. Zitten er namelijk kleine putjes in de bodem dan is het lastiger om de pannenkoeken om te draaien als ze niet helemaal los komen.

De pannenkoekenpan

Deze pan heeft een antiaanbaklaag en een lagere rand als de koekenpan. Daarom kun je de pannenkoek gemakkelijker draaien.

De pannenkoekmaker

Met deze pannenkoekenmaker bak je snel en makkelijk pannenkoeken. Deze bakplaat heeft een antiaanbaklaag. In enkele seconden heb je heerlijke pannenkoeken.

Wist je dat?

 • Shakespeare de pannenkoek minimaal vier keer noemde in twee van zijn stukken namelijk ‘As You Like It’ uit 1599 en ‘All’s Well That Ends Well’ uit 1601/1602.
 • Pannenkoeken al vanaf de Middeleeuwen, vooral in Groot-Brittannië, werden gebakken om eieren op te maken voordat het vasten voor Pasen begon? De christelijke vastenperiode begint op de Aswoensdag na carnaval. In Engeland, Ierland en Australië wordt op de dinsdag voorafgaand aan deze Aswoensdag al eeuwenlang Pancake Day gevierd. En het is nog steeds zo dat er met carnaval veel pannenkoeken worden gegeten.
 • Om te voorkomen dat je pannenkoeken aanbakken kun je de pan van tevoren insmeren met een halve rauwe aardappel.
 • Als je klaar bent met bakken is het handig om de beslagkom en garde eerst met koud water af te spoelen. Bij gelijk gebruiken van warm water stolt het ei en dat maakt het schoonmaken een stuk lastiger.
 • Er ook een pannenkoekplant bestaat met bladeren in de vorm van pannenkoeken?
 • Pannenkoek tot 1995 werd gespeld als pannekoek?
 • De grootste pannenkoek ooit maar liefst een diameter van 15 meter had en zo’n 3.000 kilo woog? Deze pannenkoek werd gebakken in Manchester (Engeland).
 • En Manchester heeft nog een ‘pannenkoekenrecord’ in handen, want de duurste pannenkoek ter wereld eet je in deze Engelse stad. Voor een kleine 1000 euro (930 euro om precies te zijn) krijg je daar een pannenkoek voorgeschoteld met met Schotse kreeft, Beluga-kaviaar, truffel en langoustines.
 • In Rotterdam is er een Pannekoekstraat met daarin veel eettentjes, maar…. geen pannenkoekenrestaurant.
 • Het wereldrecord pannenkoeken stapelen in 2016 is verbroken door de Engelse chefkok James Haywood; hij kreeg het voor elkaar om een stapel te maken van maar liefst 101,8 cm hoog!
 • Je redelijk snel moet zijn in het bakken van pannenkoeken om een gooi te doen naar het wereldrecord? Dat staat nu namelijk op 80 pannenkoeken in 17 minuten.
 • Zo’n 11.000 Nederlanders Pannekoek als achternaam hebben?
 • We in Nederland pannenkoeken behoorlijk vaak op het menu hebben staan: 1 op de 3 Nederlanders eet minstens 1 keer per maand pannenkoeken. En we weten dan gemiddeld drie of vier stuks per keer.
 • 89% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan een zelfgebakken pannenkoek.
 • We in Nederland sinds 2007 Nationale Pannenkoekdag vieren op een vrijdag in maart? Hierover lees je in de volgende alinea meer.

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Nationale Pannenkoekdag

Op deze dag, elk jaar gevierd op een vrijdag in maart, zetten kinderen hun opa’s en oma’s in het zonnetje door pannenkoeken voor ze te bakken.

In 2007 begonnen met 60 deelnemende scholen en inmiddels uitgegroeid tot een evenement waaraan ongeveer 1500 scholen meedoen. Op deze Nationale Pannenkoekdag worden dus heel wat ouderen getrakteerd op door hun kleinkinderen zelfgebakken pannenkoeken.

Pannenkoeken zijn wel lekker, maar die lucht tijdens het bakken…..

TIP: Als je dit voortaan wilt voorkomen, zet dan tijdens het bakken een pannetje met azijn op en laat dit zachtjes doorkoken. Dit neutraliseert de geur van het pannenkoeken bakken.

Er is dus heel veel over pannenkoeken te vertellen en ben je enthousiast geworden om ze te gaan bakken. Koop dan in het winkeltje ’de Fruithoek’ heerlijke meergranen pannenkoekenmix. Om de pannenkoek nog lekkerder te maken verkopen wij jam, appelschenkstroop, verschillende soorten stropen, kant en klare vulling van bosvruchten en kersen om deze te beleggen. En in het seizoen zijn er ook heerlijke verse aardbeien te koop. Al met al: een traktatie!   

Plaats een reactie