fbpx

Appels

Appels worden in Europa al vele duizenden jaren gegeten. Appelbomen kunnen namelijk prima groeien in het gematigde klimaat van West-Europa. Vroeger had ieder gebied/ iedere stad een eigen appelras. Verderop in het stukje over de Elstar valt daar nog over te lezen. 

Appels zijn erg lekker en gezond en worden natuurlijk veel zo (uit de hand) gegeten, maar zijn ook een populair ingrediënt van allerlei recepten. Onderaan deze pagina delen wij enkele van onze recepten met jullie. Ook lezen jullie op deze pagina wat wetenswaardigheden over appels. Maar we beginnen met wat uitleg over de verschillende appelsoorten.

Appels in De Fruithoek
Appelsoorten
Delcorf
Elstar
Golden Delicious
Goudreinet
Jonagold
Zari
Zoete Ermgaard
Hoe gezond zijn appels?
Appels in verhalen en spreekwoorden
Wist je dat over appels?
Recepten met appels

Appels in De Fruithoek

Wij verkopen het hele jaar door appels, maar de diverse appelsoorten zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar. De appelsoorten die wij verkopen, zowel in winkeltje ‘De Fruithoek’ als in onze verkoopstand, en de periode waarin ze te koop zijn staan hieronder beschreven. 

Daarnaast wordt van deze vrucht ook onder andere appelsap, appelmoes en appelstroop gemaakt. Ook deze producten verkopen wij in ‘De Fruithoek’, net zoals bijvoorbeeld fruitvulling appel/kaneel (voor bijvoorbeeld appelflappen of voor in de yoghurt), appeltaartmix en cakemix met stukjes appel/kaneel erin. Deze producten doen het ook allemaal goed in cadeaupakketten. 

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Appelsoorten

Er zijn duizenden verschillende appelrassen. Wereldwijd bestaan ruim 7500 appelsoorten die een naam dragen. Maar er zijn nog minstens zoveel ‘naamlozen’. En er wordt nog steeds volop geëxperimenteerd voor nieuwe appelrassen; telers blijven altijd proberen nieuwe rassen te ontwikkelen. Het zou te ver gaan om hier alle appelsoorten te gaan bespreken; we houden het bij een overzicht van de appelsoorten die wij verkopen. 

Delcorf

Fruitbedrijf Van den Berge Delcorf nieuwe oogst 2018_3Deze appel heeft een oranjerode blos. Het vruchtvlees is geelwit van kleur. De Delcorf is sappig en knapperig en heeft een frisse en zoetzure smaak.
Heerlijk om uit de hand te eten. Maar deze appel is ook prima geschikt voor appelmoes en in salades.
Deze zomerappel wordt in augustus geplukt en is dan ook gelijk te koop tot en met uiterlijk medio september.

Elstar

Fruitbedrijf Van den Berge: Onze appelsoorten Elstar

Heeft een helderrode kleur op een groen-/goudgele ondergrond. Het vruchtvlees is roomwit van kleur. Het is een sappige, knapperige appel met een lekkere zoetzure smaak.
Heerlijk om uit de hand te eten. Maar de Elstar is ook erg geschikt voor appeltaart, appelmoes, in salades en ook voor het maken van sap. Een appel die nooit verveelt!
Deze appel was eerst bekend onder de naam Elstarie; de plaatsnaam van eerste teelt, Elst, gevolgd door de voornaam van de ‘ontdekker’ van dit soort, Arie Schaap. Later werd de naam veranderd in Elstar.
De Elstar wordt in september geplukt en gelijk ook te koop. De eerste weken is deze appel vaak nog wat zuurder van smaak. Deze appel is tot en met uiterlijk eind mei verkrijgbaar.

 

Golden Delicious

Fruitbedrijf Van den Berge: Onze appelsoorten Golden Delicious

Deze appel is groengeel van kleur en wordt zodra deze rijp is goudgeel van kleur met een lichte blos. Het vruchtvlees is vrij stevig en heeft een witgele kleur. Het is een zachtzure tot zoete appel die over een goed aroma beschikt. Naarmate de appel rijper is, kleurt deze feller geel en wordt de smaak zoeter. Ook heerlijk in salades.
De Golden Delicious wordt in september geplukt en is gelijk verkrijgbaar en te consumeren. Deze appel is tot en met eind juli te koop.

 

 

TIP: Leg appels niet direct allemaal op de fruitschaal, want dan worden ze te snel rijp. Bewaar de overige vruchten op een koele plaats in huis, garage of schuur. Of in de koelkast.

Goudreinet

Fruitbedrijf Van den Berge: appels goudreinet

Dit is een appel met een dofgele tot lichtrode kleur. Het vruchtvlees is geelachtig wit. De schil is vrij ruw. Deze appel is verfrissend zurig en heeft een krachtig aroma.
Omdat de Goudreinet zurig en stevig is wordt deze veel gebruikt voor producten die verhit worden. Is heerlijk voor appeltaart, smaakvol als appelmoes en voor in de rode kool en om te gebruiken in een dessert.
De Goudreinet wordt in september geplukt, is dan ook gelijk verkrijgbaar en te consumeren, dit tot en met eind februari. 

 

Jonagold

Fruitbedrijf Van den Berge: appels jonagoldDeze appel heeft een geelgroene ondergrond/schil met een oranje/rode blos. Het vruchtvlees van de Jonagold is stevig en lichtgeel van kleur. Deze sappige appel heeft een zoetzure smaak en een verfijnde aroma. Deze is heerlijk om uit de hand te eten. Ook zeer smaakvol in yoghurt!
Deze appel is een kruising tussen de Jonathan en de Golden Delicious. In Nederland is deze appel na de Elstar de meest geteelde appel en in België is het de meest gegeten appel.
De Jonagold wordt in oktober geplukt en is een hele sterke appel waardoor deze dan ook tot en met eind juli te koop is.

 

Fruitbedrijf Van den Berge: Zari (1)Zari

De Zari appel is een relatief nieuwe appelsoort. Deze appel is mooi gestreept, knapperig en sappig. De appel heeft een helderrood gestreepte schil met een geelgroene ondergrondkleur. Ze zijn zoet van smaak. Lekker om uit de hand te eten, maar ook om te verwerken in gerechten. 
‘Zari’ is het Tsjechische woord voor september, maar vaak kan deze zomerappel al in de loop van augustus geplukt worden. Na de tweede helft van augustus tot maximaal eind september is deze appel verkrijgbaar. 

Zoete Ermgaard

Deze vrij kleine appel heeft een gele ondergrond met een lichtrode blos en rode strepen. Het vruchtvlees van de Zoete Ermgaard is wit en niet zo sappig. Je kunt de appel uit de hand eten, maar deze is vooral geschikt als stoofappel en lekker in bijvoorbeeld hete bliksem.
De Zoete Ermgaard wordt de eerste helft van oktober geplukt, is eetrijp vanaf half november en tot eind februari goed bewaarbaar. 

 

Hoe gezond zijn appels?

Appels zitten boordevol vitamine C en bevatten daarnaast ook veel vezels, enzymen, kalk, mineralen, ijzer en antioxidanten. Het antioxidant quercetine bijvoorbeeld zorgt ervoor dat er meer zuurstof beschikbaar komt voor de longen waardoor je uithoudingsvermogen vergroot. 

Bovendien lijkt het regelmatig eten van appels de kans op gezondheidsproblemen te verlagen. Appels bevatten veel pectine en het is die pectine die voorkomt dat cholesterol zich afzet tegen de binnenkant van de bloedvaten waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.

Ook kunnen appels tandbederf tegenhouden doordat ze een sap bevatten dat 80% van de slechte mondbacterieën kan doden. 

Wij hebben in winkeltje ‘De Fruithoek’ ook niet voor niets een plaat op de muur hangen van de Engelse uitdrukking ‘An apple a day keeps the doctor away!’.

Calorieën appel

Een appel bevat maar weinig calorieën, namelijk 81 kCal. De suikers in een appel bestaan voor het overgrote deel uit fructose dat, in tegenstelling tot glucose en sacharose, langzaam in het bloed wordt opgenomen. Hierdoor stijgt en daalt de bloedsuikerspiegel ook maar langzaam. 

Appels in verhalen en spreekwoorden

In vele verhalen van de Griekse, Keltische en Noorse mythologie komen appels voor. Maar nog veel bekender zijn natuurlijk de volgende voorbeelden van verhalen, theorieën en sprookjes waarin appels een belangrijke rol spelen: het verhaal van Adam en Eva uit Genesis, Isaac Newton rondom zijn zwaartekrachttheorie, Willem Tell en Sneeuwwitje. 

En dan zijn er natuurlijk nog de vele spreekwoorden met ‘appels’, waarvan jullie de bekendste allemaal wel kennen:

  • De appel valt niet ver van de stam/ boom.
  • Appeltje eitje.
  • Door de zure appel (heen) bijten.
  • Appels met peren vergelijken.
  • Een appeltje voor de dorst.
  • Een appeltje met iemand te schillen hebben.
  • Appels voor citroenen verkopen.

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Wist je dat over appels?

  • Een appelboom kan alleen bevrucht worden door een appelboom van een andere soort. Dat is de reden dat bomen geënt worden.
  • De bloesem van appelbomen heeft meestal een wat rozeachtige kleur zoals ook zichtbaar in één van de foto’s in de slider van onze website. 
  • Appels maken (net als peren) deel uit van de familie van de roos. 
  • In tegenstelling tot peren kleuren en rijpen appels aan de boom. Ze worden om die reden meestal in drie etappes geplukt, omdat dus steeds alleen maar de appels die ‘goed op kleur zijn’ geplukt worden.
  • Pomologie (ook wel ooftkunde genoemd) is de leer van het fruit/ de vruchten. In Nederland is het geen afzonderlijke wetenschap meer, maar wel een onderdeel van studies als levensmiddelentechnologie en fruitteelt.  
  • Het gemiddelde gewicht van een appel is zo’n 200 gram. Soms zijn er uitschieters. Voor zover bekend woog de grootste appel ooit maar liefst 1,5 kilo. 
  • Dat het binnenste deel van een appel (of peer) klokhuis heet is wel bekend. Maar waar komt dit woord vandaan? ‘Klokhuis’ is afkomstig van het oud-Nederlandse woord ‘clochuus’ of ‘clockhuys’ en dat betekent ‘klokkentoren’. Als je kijkt naar een ouderwetse kerk met een hoop kerkklokken en dat beeld vergelijkt met een klokhuis zie je in de pitten de klokken en in het klokhuis de klokkentoren terug.
  • Appels zijn zogenoemde pitvruchten en hebben vijf zaadcompartimenten. Elk compartiment bevat zaden. Het aantal zaden is afhankelijk van de soort appel en de vitaliteit.

Recepten met appels

Appel-wortel smoothie

Fruitbedrijf Van den Berge: appel-wortel smoothieEen lekkere frisse en gezonde smoothie! 

Benodigdheden:
Blender en appelboor.

Ingrediënten (voor 1 smoothie):

  • 2 friszoete appels (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 4 wortels
  • 1 stukje verse gember
  • 100 milliliter water

Bereidingswijze:

  • Verwijder met de appelboor het klokhuis uit de appels. 
  • Pureer ze in de blender met het water.
  • Voeg de wortels en het stukje gember toe en pureer tot een gladde massa.

Appel-chili smoothie

Fruitbedrijf Van den Berge: appel-chili smoothieEen smoothie waar je lekker van opwarmt. 

Benodigdheden:
Blender en appelboor.

Ingrediënten (voor 1 smoothie):

  • 2 appels (bijvoorbeeld Golden Delicious)
  • 1 eetlepel honing
  • snufje chilipoeder
  • 1 banaan
  • 100 milliliter melk

Bereidingswijze:

  • Verwijder met de appelboor het klokhuis uit de appels. 
  • Pureer ze in de blender met de melk.
  • Voeg de honing, chilipoeder en banaan hieraan toe. Pureer tot een gladde massa.

Witlof uit de wok met appel

Het friszure van de appel is een prima combinatie met de licht bittere smaak van de witlof en het zoete van de rozijnen.

Benodigdheden:
Wok.

Ingrediënten (voor 1 persoon):

  • 1 friszure appel (bijvoorbeeld Elstar)
  • 1 stronk witlof
  • handjevol rozijnen (eventueel te vervangen door krenten)
  • 1 flinke hand noten (bij voorkeur amandelen, hazelnoten en/of walnoten)
  • beetje citroensap
  • beetje olijfolie

Bereidingswijze:

  • Schil de appel en snijd deze in blokjes. Besprenkel met wat citroensap.
  • Verwijder de lelijke delen van het buitenste blad van de witlof en was het stronkje. 
  • Snij de stronk in reepjes en verwijder de bittere, harde kern. Besprenkel ook deze met wat citroensap.
  • Pak een wok, verwarm deze en doe er wat olijfolie in. 
  • Doe vervolgens de appelblokjes, witlofreepjes, rozijnen en noten in de pan en verwarm alles gedurende enkele minuten op matig vuur.

Lekker met gebakken aardappels en een gehaktbal of rundvlees. 

Tongfilet met appel-selderijsalade

Een lekker hoofdgerecht met frisse salade.

Benodigdheden:
Vispan (of koekenpan), mengkom en dunschiller.

Fruitbedrijf Van den Berge: tongfilet met appel-selderijsaladeIngrediënten (voor 4 personen):

  • 1 friszoete appel (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 1 struik bleekselderij
  • handvol rozijnen
  • 75 gram walnoten, gepeld en in stukjes gehakt
  • 2 eetlepels yogonaise (of 1 eetlepel yoghurt en 1 eetlepel mayonaise)
  • 1 eetlepel water
  • 500 gram tongfilet
  • 30 gram boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 5 eetlepels bloem
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  • Schil de bleekselderij met een dunschiller. Was de stengels en snijd ze in luciferreepjes.
  • Was de appel en snijd deze (ongeschild) in dunne schijfjes.
  • Roer de yogonaise en kerriepoeder met het water los.
  • Meng selderij, appel, rozijnen, walnoten en yogonaisesaus door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Was de tongfilets en bestrooi ze met komijnpoeder, zout en peper naar smaak. 
  • Leg de bloem op een bord en haal hier de filets doorheen.
  • Verhit boter en olie in de vispan en bak hierin de vis in 3-4 minuten per kant bruin en gaar.
  • Verdeel de tongfilets met de appel-selderijsalade over vier borden.

Lekker met gebakken aardappelschijfjes (of friet). 

Variatietip:
Vervang de tongfilet door een andere vissoort, bijvoorbeeld scholfilet.
Aan de appel-selderijsalade kan eventueel nog komkommer worden toegevoegd. 

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

Appelenpap

Voor ons een klassieker en wij weten bijna zeker dat dit toetje ook bij jullie in de smaak zal vallen!  

Benodigdheden:
Ovenschaal, appelboor en melkkoker of steelpan.  

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 friszure appels (bijvoorbeeld Elstar)
  • 1/2 deciliter rum
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • beetje olijfolie
  • 4 afgestreken eetlepels custard
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 8 deciliter halfvolle melk

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Schil de appels, haal met de boor het klokhuis eruit en halveer ze.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg hierin de appels met de platte kant onder en besprenkel ze met rum.
  • Roer voor de custardvla de custard en kristalsuiker droog door elkaar. Doe er een beetje van de koude melk bij en roer dit tot een glad papje. 
  • Breng vervolgens de rest van de melk in de melkkoker / steelpan aan de kook. Voeg al roerende het custardpapje toe aan de kokende melk. Laat het geheel onder voortdurend roeren gedurende 1 minuut zachtjes doorkoken. 
  • Giet de vla meteen in de schaal over de appels. Verdeel de basterdsuiker gelijkmatig over de schaal.
  • Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat het geheel gedurende een half uur garen.

Serveer er eventueel een bolletje vanille-ijs bij.

Appel-crumble

Dit is één van onze favoriete nagerechten! Let wel op dat je een gaatje overlaat na het hoofdgerecht, want het is een behoorlijk machtig toetje. Mocht de appel crumble niet in één keer opgaan (wat we ons bijna niet kunnen voorstellen;-)) dan kan je dit ook prima afgedekt in de koelkast bewaren en dag erna even opwarmen of koud eten. En dit smaakt natuurlijk ook prima bij de koffie of thee.  

Benodigdheden:
Ovenschaal en 2 mengkommen.   

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 friszure appels (bijvoorbeeld Elstar), geschild en in blokjes
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram rietsuiker
  • 1,5 eetlepel havermout
  • 85 gram koude boter, in blokjes
  • handvol rozijnen
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Meng het bakmeel, de suiker en de havermout in een kom. 
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg dit toe aan het mengsel.
  • Voeg de boter toe en maak er met je handen een kruimelig deeg van.
  • Schep in een andere kom de appelblokjes met de rozijnen en kaneel door elkaar.
  • Verdeel dit appelmengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal en bedek vervolgens met het kruimelige deeg. 
  • Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de appel crumble in circa 35 minuten goudbruin bakken.

Serveer warm met een bolletje kaneel- en/of vanille-ijs en eventueel wat slagroom.

Variatietip:
Vervang 2 appels door 150 gram blauwe bessen en/of bramen. Laat in dit geval de rozijnen en kaneel achterwege.

Benieuwd naar nog meer recepten met Elstar appels? 

BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!