Nieuwe aanplant peren

Afgelopen en komende weken zijn wij in de boomgaard druk bezig met de aanplant van de nieuwe perenbomen, 6000 in totaal.
Dit gaat als volgt: op foto 1 zien jullie de perenbomen in de sloot liggen. Dit doen wij om te zorgen dat de wortels zich volzuigen met water zodat de bomen niet te snel uitdrogen. De bomen liggen minimaal 24 uur in het water voordat ze geplant worden. Op foto 2 zien jullie dat de bomen rondgebracht worden naar de plekken waar de palen in de grond staan. De bomen worden vastgezet aan de draad en daarna van twee kanten aangewald met de aanaardschijf (foto 3). 

Fruitbedrijf Van den Berge_bomen vol laten zuigen
Fruitbedrijf Van den Berge_bomen op kar
Fruitbedrijf Van den Berge_aanaarden

Als de bomen in de grond staan worden ze aangewaterd. Dit doen wij om ervoor te zorgen dat de aangewalde grond inklinkt en de grond goed stevig rond de wortels komt te zitten en ook niet kan uitdrogen. Op de rechtse foto zien jullie het resultaat.

Fruitbedrijf Van den Berge_jonge bomen aanwateren2
Fruitbedrijf Van den Berge_resultaat bomen planten

Ook hebben wij alvast wat palen gedrukt en sleuven gefreest voor de volgende lichting perenbomen. Op de rechtse foto zien jullie dat de palen met een kraan en trilblok op diepte gezet worden. De afstand tussen de palen wordt met behulp van GPS zeer nauwkeurig bepaald. 

Fruitbedrijf Van den Berge_palen leggen
Fruitbedrijf Van den Berge_palen trillen