fbpx

Elstar appels: nieuwe oogst + 6 verrassende recepten met deze frisse appels

De eerste Elstar appels van de oogst 2019 zijn weer geplukt en deze zijn inmiddels ook weer te koop.

De friszure Elstar appel is ontzettend lekker om zo uit de hand te eten, maar ook om appelmoes van te maken of te gebruiken in veel verschillende gerechten. Hieronder een variatie van wat recepten met Elstar appels.

Fruitbedrijf Van den Berge: Elstar 23

Waldorfsalade

Deze salade is lekker als voorgerecht of als bijgerecht bij een hoofdgerecht (met bijvoorbeeld vis).

Benodigdheden:

schaal, dunschiller

Ingrediënten (voor 4 personen, als voorgerecht):

  • 2 friszure Elstar appels
  • 1 halve struik bleekselderij
  • 50 gram walnoten
  • sap van een halve citroen (of eventueel limoen)
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 3 eetlepels mayonaise
  • eventueel 1 handje rozijnen

Bereidingswijze:

  • Schil de appel en snijd deze in blokjes. Besprenkel met wat citroensap.
  • Verwijder de stronk en de bladeren van de bleekselderij en schil eventueel met een dunschiller.  
  • Meng alle ingrediënten door elkaar.

Variatietip: voeg eventueel nog blauwe of witte druiven (gehalveerd) toe. 

BENIEUWD NAAR ONZE KERSTPAKKETTEN 2019?

Carpaccio met appel-geitenkaasgratin

Het volgende gerecht kan als uitgebreid voorgerecht geserveerd worden, maar is eventueel ook uit te breiden tot een hoofdgerecht. Of serveer het als lunchgerecht.

Benodigdheden:

Ovenschaal, appelboor, broodrooster en koekenpan

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 friszure appels (Elstar)
  • 100 gram veldsla
  • 200 gram rundercarpaccio
  • 200 gram geitenkaas
  • 4 sneetjes notenbrood
  • 2 eetlepels gehakte walnoten (eventueel te vervangen door pecannoten)
  • 1 à 2 eetlepels honing

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en snijd de appel in plakken van ongeveer een halve centimeter dikte.
  • Leg de plakken appel in de ovenschaal en verdeel de geitenkaas hierover (in stukjes of reepjes).
  • Zet de appels met geitenkaas een paar minuten onder een hete grill totdat de kaas licht gesmolten is.
  • Rooster de noten kort in een droge, hete koekenpan.
  • Rooster het notenbrood licht en snijd de sneetjes vervolgens diagonaal door.
  • Verdeel de rundercarpaccio over de borden en verdeel hier vervolgens de veldsla over.
  • Leg de gegratineerde appel-geitenkaasplakken in het midden op de borden en verdeel hier noten en honing over.

Serveer de sneetjes brood er op een apart bordje bij of leg deze ook op het bord.

Variatietip: vervang het notenbrood door krentenbrood en/of voeg nog wat appelstroop aan dit gerecht toe.

Fruitbedrijf Van den Berge Elstar 21Runderstoof met appel en rozijnen

Een lekkere rundvleesschotel!

Benodigdheden:

braadpan, snijplank, koekenpan

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kilo runderlappen
  • 3 Elstar-appels
  • 125 gram rozijnen
  • 1 rode ui
  • 3 eetlepels honing
  • 1 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel saffraandraadjes
  • 25 gram boter + 10 gram boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 375 milliliter
  • zout en peper naar smaak toevoegen

Bereidingswijze:

  • Snijd het vlees in blokjes en bak dit in boter en olijfolie om en om.
  • Haal het vlees uit de pan. Snipper de ui en bak deze in 5 minuten.
  • Voeg kaneel, gemberpoeder en saffraan toe en bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg het water, zout en peper naar smaak toe, roer door elkaar en doe het vlees weer in de pan.
  • Doe het deksel op de pan en laat het geheel 1,5 uur stoven.
  • Voeg de rozijnen en 1 eetlepel van de honing toe. Laat dit nog een half uur stoven.
  • Schil de appels en snijd ze in partjes. Bestrooi deze partjes met kaneel en de overige honing.
  • Verhit wat boter in de koekenpan en bak de appelpartjes totdat ze zacht en gekarameliseerd zijn.
  • Schep het vlees in een serveerschaal, giet de saus en appelpartjes erover.

Serveren met gekookte aardappelen of rijst en sperzieboontjes.

Oma’s jachtschotel

Benodigdheden:

pan, steelpan, stamper, koekenpan en ovenschaal

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 Elstar-appels
  • 250 gram winterwortel
  • 2 grote ui
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 50 gram roomboter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 500 gram aardappelen
  • 1,5 à 2 deciliter melk
  • nootmuskaat
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen en kook deze in circa 20 minuten gaar. Stamp ze fijn.
  • Verwarm de melk in een steelpan en voeg deze bij de aardappelen samen met wat nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Snipper de ui en snijd de winterwortel in kleine stukjes. Schil de appels en snijd deze in dunne plakjes.
  • Verhit de helft van de boter in een koekenpan en fruit hierin de uien.
  • Voeg de stukjes wortel toe en bak deze circa 10 minuten mee.
  • Vervolgens voeg je het gehakt toe en bak je dit rul.
  • Voeg de mosterd en paprikapoeder toe en zout en peper naar smaak.
  • Vet de ovenschaal in met wat boter en verdeel het gehaktmengsel over de bodem van de schaal.
  • Verdeel hier vervolgens de puree over en leg de appels er dakpansgewijs boven op. Verdeel de rest van de boter er in kleine stukjes over.
  • Bak de jachtschotel circa 25 minuten.

BENIEUWD NAAR ONZE KERSTPAKKETTEN 2019?

Appelmuffins

Benodigdheden:

muffin bakvorm (voor 12 stuks), mengkom

Ingrediënten (voor 12 muffins):

  • 3 Elstar-appels
  • 2 eetlepels citroensap
  • 250 milliliter halfvolle yoghurt
  • 250 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 ei
  • 125 gram rietsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 80 milliliter olijfolie

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Schil de appels, snijd ze in stukjes en besprenkel ze met citroensap.
  • Meng de bloem met bakpoeder, rietsuiker en vanillesuiker.
  • Klop het ei los en voeg deze samen met de olijfolie, yoghurt en de stukjes appel bij het bloemmengsel en roer alles goed door elkaar.
  • Vul de vormpjes van de muffin vorm met het deeg en plaats deze in de voorverwarmde oven.
  • Bak de muffins gedurende circa 25 minuten totdat ze mooi bruin zijn.

Fruitbedrijf Van den Berg: Elstar 20Lugano’s

Benodigdheden:

bakplaat, mixer, zeef, steelpan

Ingrediënten (voor 1 volle bakplaat):

  • 6 à 7 appels (Elstar)
  • 180 gram margarine + wat extra voor invetten bakblik
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 200 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 pot abrikozenjam
  • zout

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Mix de margarine totdat deze zacht is. Voeg dan de basterdsuiker toe en vervolgens 1 voor 1 de eieren. Mix net zolang totdat suiker en eieren zijn opgenomen en je een romig mengsel hebt.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel door dit mengsel en mix met vanillesuiker en zout door het deeg.
  • Vet het bakblik in met wat boter en verdeel het deegmengsel hierover.
  • Schil de appels en snijd ze in schijfjes en verdeel deze gelijkmatig over het deeg.
  • Zet het bakblik in het midden van de oven bak het deeg in circa 25 minuten gaar.
  • Verwarm de abrikozenjam in een steelpan en verdeel dit gelijkmatig over het baksel als dit nog warm is.

Voor het serveren snijd je de koek in vierkante of rechthoekige stukken en bestrooi je de lugano’s eventueel met wat poedersuiker.