Voor velen is bekend dat aardbeien erg lekker zijn!! Ze zijn zoet en sappig van smaak. Heerlijk om uit het vuistje te eten, op de boterham of op een cracker of beschuit, maar ook heerlijk te verwerken in recepten. Gewoonweg een traktatie! Ze zijn niet alleen lekker maar ook gezond! Aardbeien zijn rijk aan waardevolle mineralen en vitamines die je lichaam nodig heeft.
Inhoudsopgave
Aardbeien in ‘De Fruithoek’
Wij verkopen aardbeien van medio april tot medio oktober. De aardbeienrassen die wij verkopen zijn Elsanta, Sonata en Lambada. Behalve de aardbeien zelf verkopen wij in ‘De Fruithoek’ aardbeiensap en verschillende soorten aardbeienjam. Ook hebben wij aardbeiensecco en af en toe cakemeel met aardbeistukjes. Vooral de jam is een populair product/artikel in cadeaupakketten.
BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!
De teelt
Aardbeien worden in de volle grond, onder glas en onder plastic geteeld. Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden. Zij telen namelijk van oktober tot mei aardbeien in de kas.
Zelfbestuiving (versus kruisbestuiving)
De meeste aardbeienrassen zijn zelffertiel. De term zelffertiel of zelfverdraagzaam bij planten betekent dat eigen stuifmeel bevruchting kan geven. Dit soort planten heten om die reden zelfbestuivers. Het is voor de bevruchting dan niet noodzakelijk om verschillende rassen naast elkaar te zetten.
Bij kruisbestuiving (ook wel xenogamie genoemd) vindt de bestuiving van een plant plaats via het stuifmeel van een andere plant. Een goede bestuiving door wind en/of insecten (bijen en hommels) is noodzakelijk voor het verkrijgen van goedgevormde, volledig uitgegroeide vruchten. Kruisbestuiving geeft echter vaak grotere vruchten. Voor een goede vruchtzetting is een goede bestuiving van belang.
Bij de doordragende rassen heeft gedurende de gehele zomer bloemaanleg, bloei en vruchtzetting plaats. Er zijn rassen waarbij de bloemaanleg in een erg warme zomer meer of minder stagneert. Bij de rijkbloeiende rassen wordt van iedere bloeiwijze meestal slechts de eerste drie tot vijf vruchten geoogst. Daarna wordt de bloemstengel met hieraan nog onrijpe vruchten verwijderd om de vruchtgrootte op peil te houden.
Aardbeienrassen
Het meest geteelde aardbeienras in Nederland is Elsanta met de dochter Sonata. Enkele andere aardbeienrassen zijn Elianny, Korona, Lambada en Vima Zanta. Het allervroegste ras is Karina, maar dit geeft maar weinig vruchten.
Ziekten, plagen en beschadigingen
Vruchtrot is één van de belangrijkste ziekten. Tijdens de bloei treedt al besmetting op, die pas bij de rijping van de vrucht zichtbaar wordt. Ook bodemschimmels als verwelkingsziekte, roodwortelrot stengelbasisrot komen veel voor. De bladeren en ook vruchten kunnen worden aangetast door meeldauw. Ook kan rode-vlekkenziekte bestaande uit paarsrode vlekken op bladeren en bladstelen optreden. En de witte-vlekkenziekte veroorzaakt grijswitte tot witte vlekjes omgeven door een paarsrode rand.
Daarnaast kunnen kevers – zoals de aardbeistengelsteker, de aardbeibloesemsteker en de aardbeiloopkever – schade toebrengen. De aardbeistengelstekers steken de bladeren en bloemtrossen van de plant af, zodat deze verwelken. De aardbeiloopkever vreet ’s nachts de gele zaadjes uit de dopvruchtjes van de aardbei op.
Ook muizen doen zich graag tegoed aan de gele zaadjes. Slakken veroorzaken eveneens vaak schade aan de plantjes of de vruchten. In sommige gevallen eten ze zelfs de hele oogst op. Vaak worden (kleinere) aardbeienbedden daarom voorzien van een “muurtje” van kleine, scherpe steentjes of geplette schelpen, dit omdat een slak niet graag over scherpe randjes glijdt.
Trips, spint en luis zijn nog drie bedreigingen voor de aardbeiteelt.
In de professionele aardbeienteelt beschermt men de gewassen met een geïntegreerde aanpak: een combinatie van biologische bestrijdingsmiddelen en chemische middelen. Men gaat vaak preventief deze plagen aanpakken omdat de reactietijd vaak veel te kort is om effectief een aanval te bestrijden.
Sinds 2013 waarschuwen teeltbegeleiders voor de Suzuki’s fruitvlieg (Drosophila suzukii), die erg schadelijk is voor het zacht fruit. Om deze te bestrijden plaatst men monitoringsvallen. Bij de vaststelling dat de vlieg op het kweekbed voorkomt, kan een professionele teler een biologisch middel gebruiken ter bestrijding van deze vlieg. De werkzame stof van dit middel, spinosad, is een bodembacterie die ook in de natuur voorkomt. Dit middel is ook effectief in de bestrijding van trips, rups en koolvlieg.
BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!
Hoe gezond zijn aardbeien?
Aardbeien bevatten verschillende verfrissende vruchtenzuren, waardevolle mineralen en boordevol vitamines. Daarom hebben de aardbeien de volgende eigenschappen:
- bloedzuiverend en ontsmettend
- werken bij obstipatie
- genezen huidwondjes
- werken tegen hoofdpijn
- werken tegen rimpels en kloven
- bevorderend voor het geheugen
Weinig calorieën
Aardbeien bevatten weinig calorieën. Een schaaltje gevuld met 100 gram van deze overheerlijke zomerkoninkjes bevat slechts 29 kilocalorieën. Dit is de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit.
Boordevol vitamine C
In de kiwi zitten de meeste vitamine C, daaropvolgend komt de aardbei. Dit is goed voor je weerstand, je huid en haar. En het helpt mee om verkoudheid te voorkomen. Bovendien is vitamine C een antioxidant. Deze zorgt ervoor dat bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam geneutraliseerd worden.
Foliumzuur
Naast vitamine C bevatten aardbeien ook foliumzuur. Dit wordt ook wel vitamine B11 genoemd en het zijn vaak zwangere vrouwen die hier een tekort aan hebben en dus wel een extra portie kunnen gebruiken. Foliumzuur is belangrijk voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Daarnaast is het belangrijk voor de vroege ontwikkeling van ongeboren kinderen.
Kalium
Aardbeien zijn een goede bron van kalium. Kalium is belangrijk voor een goede bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Ook is het belangrijk voor een goede spiersamentrekking en geleiding van de zenuwprikkels.
Verkrijgbaarheid
Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Echte Nederlandse aardbeien kun je vooral in de zomermaanden in overvloed krijgen. Dit zijn dan ook de aardbeien van de volle grond. Maar doordat ze ook in kassen worden geteeld, zijn ze bijna het hele jaar verkrijgbaar.
Aankooptips
Bij aankoop horen aardbeien gelijkmatig rood van kleur en glanzend te zijn. Let er ook op dat het kroontje groen is en dat er geen overrijpe vruchten tussen zitten. Fruit dat beschadigd is gaat snel in kwaliteit achteruit en kan andere vruchten aansteken. Haal eventueel beschadigd fruit dan ook zo snel mogelijk weg bij andere vruchten.
Hoe het beste aardbeien te bewaren?
Hoe kan je de aardbei het beste bewaren? Aardbeien blijven het langst goed wanneer je ze in de koelkast bewaart. In de koelkast zijn ze tot vijf dagen houdbaar, terwijl ze buiten de koelkast maar één dag houdbaar zijn.
Je kan aardbeien ook invriezen. Leg de aardbeien verspreid op een bord en leg ze in de vriezer. Wanneer de aardbeien bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een zakje of bakje doen. In de diepvries blijven aardbeien 8 tot 12 maanden goed. Let er wel op dat wanneer de aardbeien weer ontdooit zijn ze zacht worden. Dit is ideaal voor een overheerlijke smoothie!
BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!
Wist je dat?
Dat aardbeien ook wel zomerkoninkjes worden genoemd is bij de meeste mensen wel bekend. Maar er zijn nog veel meer weetjes over de aardbeien te melden. Wist je bijvoorbeeld dat:
- De aardbei op de vijfde plaats staat (na de appel, sinaasappel, banaan en mandarijn) van de meest gegeten fruitsoorten?
- Het eigenlijk geen vrucht maar een schijnvrucht is. De pitjes aan de buitenkant van de aardbei zijn namelijk de eigenlijke vruchtjes
- De wilde aardbei over de hele wereld voorkomt maar met name te vinden is in Europa, Oost-Azië en Noord-Amerika. De bekendste Europese soort is de bosaardbei.
- De aardbei familie van de roos is. Tot de rozenfamilie behoren behalve de aardbei nog andere bekende vruchtenplanten en -bomen appel, framboos, peer en pruim.
- Tandaanslag verdwijnt door te poetsen met aardbeiensap.
- In Nederland per jaar ruim veertigduizend ton aardbeien wordt geteeld.
- Aardbeien ook heel lekker zijn in verschillende gerechten? Daarom hieronder ter inspiratie wat lekkere combinaties en recepten met aardbeien.
Recepten met aardbeien
Aardbeien en chocolade zijn een goede combinatie. Maar ook met ijs en slagroom, in de yoghurt of in een salade smaken ze goed.
De volgende recepten vinden wij zelf erg lekker en maken we dan ook regelmatig.
Aardbeien smoothie ( voor 2 personen)
Benodigdheden:
Staafmixer, hoge mengkom en 2 glazen
Ingrediënten:
- 200 gram aardbeien
- 400 ml yoghurt
- 450 ml sinaasappelsap
Bereidingswijze:
- Haal de kroontjes van de aardbeien en stop ze in de mengkom.
- Giet de yoghurt en het sinaasappelsap erbij.
- Mix het geheel tot een mooie gladde sap.
Geniet van deze heerlijke traktatie!
Rabarber-Aardbeiencompote
Benodigdheden:
Pan en schaal.
Ingrediënten (voor een flinke schaal compote):
- 1 kilo rabarber
- 500 gram aardbeien
- 1 zakje vanillesuiker
- Basterdsuiker of kristalsuiker naar wens
Bereidingswijze:
- Haal de kroontjes van de aardbeien en spoel de aardbeien af.
- Schil de rabarber, spoel ze af en snijd deze in stukken.
- Doe de rabarber in de pan en voeg er een klein beetje water bij. Voeg vervolgens de vanillesuiker en (eventueel) suiker toe en kook dit zachtjes tot de rabarber gaar is.
- Voeg dan de aardbeien erbij en kook dit zachtjes door.
Heerlijk bij het hoofdgerecht of in de yoghurt!
Panna cotta met aardbeien
Het voordeel van dit toetje is dat je het al een dag van te voren kunt maken.
Benodigdheden:
kom of schaal (om de gelatineblaadjes in te weken), steelpan, garde, 4 vormpjes
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 250 gram aardbeien
- 500 ml slagroom
- 4 blaadjes gelatine
- 40 gram suiker
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze:
- Week de gelaten in koud water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snij het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
- Verhit de slagroom samen met de suiker in een steelpan en voeg het vanillemerg toe. Zodra het mengsel kookt en alle suiker is opgelost haal je de pan van het vuur.
- Knijp de gelatine uit en meng dit met een garde door de room.
- Zet de steelpan in koud water om af te koelen zodat het dikker wordt.
- Giet de panna cotta in 4 vormpjes en laat deze minimaal 3 uur (het liefst een nacht) opstijven in de koelkast.
Voor het serveren:
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer de helft van de aardbeien glad en snij de andere helft in stukjes. Garneer de panna cotta met wat stukjes aardbei en de aardbeiensaus.
BENIEUWD NAAR ONZE CADEAUPAKKETTEN? NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!
Aardbeientiramisu
Benodigdheden:
staafmixer, hoge mengkom, diep bord, schaal
Ingrediënten (voor 6 personen):
- 500 gram aardbeien
- 250 gram Griekse Yoghurt
- 250 gram mascarpone
- 50 gram poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 ml appelsap
- 1 pak lange vingers
Bereidingswijze:
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien en was deze. Pureer iets minder dan de helft van de aardbeien met de staafmixer.
- Meng de Griekse Yoghurt met de mascarpone en vanillesuiker.
- Giet het appelsap in een diep bord en leg de helft van de langer vingers in de appelsap zodat de lange vingers het vocht opnemen.
- Verdeel de lange vingers over de bodem van de schaal waar je de tiramisu in wilt serveren. En strijk de helft van het mascarponemengsel hierover uit.
- Leg de andere helft van de lange vingers in de appelsap.
- Giet hier vervolgens de gepureerde aardbeien overheen en leg er weer lange vingers over en tenslotte nog de andere helft van het mascarponemengsel.
- Bekleed de ovenschaal met huishoudfolie en laat dit minimaal 2 uur opstijven in de koelkast (of als je minder tijd hebt de schaal even in de diepvries zetten).
Voor het serveren:
Snijd de overige aardbeien in stukjes en verdeel deze over de tiramisu. Voor een extra feestelijk effect kan je de tiramisu vlak voor het serveren nog met wat poedersuiker bestrooien.
Zoals jullie hebben gemerkt is er heel wat te vertellen over deze lekkere vrucht, de aardbei.